NEWS


sproutsArti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam
30.06.2021 / 20.07.2021

Arti start alumni programma met Sprouts expositie
Op initiatief van de voorzitter van de ballotage commissie Bülent Evren en zakelijk leider Johanna Somers gaat eind juni het Arti Alumni Programma van start. samenwerking met de SBK is een selectie van jonge academieverlaters uitgenodigd. Deze startende kunstenaars namen in 2019 deel aan de SBK tentoonstelling Sprouts.

De eerste Sprouts-tentoonstelling geeft een actueel beeld van de leefwereld van jonge kunstenaars. Er worden intieme perspectieven op het lichaam met ons gedeeld, we zien kunstenaars als onderzoekers van vorm en ruimte, humoristische kritieken op maatschappelijke verhoudingen, persoonlijke reacties op de digitale technieken en reflecties op het landschap en de natuur. Enkele korte videofilms zullen tijdens de opening vertoond worden.

Kunstenaars: Alex Avgud Karlijn van Beurden, Laura van Daalen, Maarten Fijan, Kim Gromoll, SuMelo, Pleun Moons, Soren Nelleman, Anna Oosting, Thom van Rijckevorsel, Tom van Veen, Roos Vogels.
Curator: Harald Schole
genereusPiet Hein Eek Galerie
Halvemaanstraat 30, Eindhoven
23,08.2020 / 04.10.2020
Veel deuren moesten ineens sluiten, zelfs als een evenement nog in volle gang was. Vrijwel iedereen verdween achter zijn of haar deur. Het leven kwam tot stilstand. Langzaam maar zeker verdwijnt de angst en komt de vrijheid. Met Marc Mulders had ik gelukkig al vrij snel contact, we vonden dat we de vrijheid moesten vieren en hierbij vooral ook laten zien en doen waar we in geloven!

We hebben ieder onze eigen wereld maar delen ook veel. En we bedachten wat normaal niet heel verstandig is: zo snel mogelijk een tentoonstelling organiseren. Dus midden in de zomer; een zomerfeest om te vieren en om te laten zien wat er de afgelopen maanden achter de deuren is gebeurd.

Marc wilde zoals altijd delen; de plek, de aandacht, en mogelijkheden om met andere kunstenaars en de schoonheid voor- en met iedereen. Iedereen is daarom ook welkom! De (kunst)beurzen blijven voorlopig gesloten maar wij zijn open.

Kunstenaars: Marc Mulders, Pleun Moons, Jet Pronk, Christina de Korte, Erik-Jan van der Schuur, Jenetta de Konink, Meave van Klaveren

apprentice master 

returns from the web


TAC
Organised by Kunstpodium T
Vonderweg 1, Eindhoven
23.07.2020 / 09.08.2020
Over the last few months, the artists of Kunstpodium T's Apprentice Master project had to reinvent their practices to work within the four digital walls of the worldwide web. New connections and discoveries were made: artistic practices reinvented or even questioned.
In this exhibition, they are given the opportunity to return their practice to the physical realm in the post-lockdown era.

Participating artists: Froukje de Boer, Joep Caenen, Harm In ’t Groen, Kim Gromoll, Elina Hadjinicola, Anna Hor, Koen Kievits, Christina de Korte, Melanie Maria, Annï Mertens, Pleun Moons, Roos Nieboer, Jet Pronk, Beatrijs Rümke, Mona Schietekat, Iris Schuurs, Floor Snels, Koes Staassen, Roos Vogels en Emmy Zwagers.

verborgen verwantschappenKunstpodium T
Noordstraat 105, Tilburg
16.07.2020 / 09.08.2020
“De titel verwijst naar de wandelingen die wij met zijn vieren het afgelopen jaar hebben gemaakt (en nog samen zullen maken). Van wandelingen in de natuur hier op Landgoed Baest tot wandelingen op ‘de werkvloer van de actuele kunstpodia’; zoals Art Rotterdam en De Pont museum, tot de wandeling door de intieme binnenruimten bij de verzamelaar thuis, tot in de werkplaatsen; onze ateliers en mijn glas-in-loodatelier. Tijdens de wandeling is er een aangename balans van de ongedwongen blik en het geconcentreerde gesprek. Daarnaast kwamen er onvermoede verwantschappen naar boven m.b.t. idee en missie van het kunstenaarschap en bleek dat we ondanks verschil in leeftijd en positie op één lijn zitten.

Eén van die idee-verwantschappen is ieders geloof in een zinvolle kruisbestuiving van (solitair) kunstenaarschap en een tweede beroep of studie of ambacht.

Een zichtbare verwantschap echter zijn de samenwerkingen in de ateliers tussen ons vier. Er zijn aanzetten gemaakt op papier en doorgegeven aan de ander. Zo zijn meerdere werken (vaak ook in de vorm van een twee-of drieluik) ontstaan waar wij a.h.w. met een ieders eigen dichtregel een nieuwe strofe hebben gemaakt welke ook weer door zal rijmen straks in ieders eigen werk.”

- Marc Mulders

Kunstenaars: Marc Mulders, Christina de Korte, Jet Pronk, Pleun Moons

new generation 2.0Frame de Galerie
Muurhuizen 104, Amersfoort
29.02.2020 / 20.09.2020
Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 19 april 2020 vindt de tweede expositie New Generation 2.0 plaats. Een selectie van de meest getalenteerde kunstenaars die net zijn afgestudeerd aan de kunstacademies van Groningen, Maastricht, Arnhem, Amsterdam en Utrecht. Hun werk is geselecteerd omdat in alle kunstwerken het element tijd een belangrijke rol lijkt te spelen. Hoewel de kunstenaars hun werk op grote afstand van elkaar maakten vormt de expositie een verrassende eenheid.

Kunstenaars: Anja Fredin, Derk Müller, Janneke Schnell, Lotte Elzinga, Marcella de Wolff, Pleun Moons, Shiyu Duan,

sbk sprouts young talents 2019


SBK Galerie
KNSM-laan 307 – 309, Amsterdam
13.10.2019 / 27.10.2019
Van 13 t/m 27 oktober 2019 organiseert Stichting Beeldend Kunst (SBK Kunstuitleen & Galerie) voor het zesde jaar op een rij SBK Sprouts Young Talents in Loods 6 Amsterdam, een unieke en groots opgezette overzichtsexpositie met werk van de beste afgestudeerden van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar.  

‘Best Young Art graduates’ van NL kunstacademies onder één dak

Met dit podium wil SBK jonge kunstenaars een springplank bieden door hen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

SBK viert in 2020 haar 65-jarig bestaan en heeft in al die jaren jonge talenteerde kunstenaars een springplank en podium geboden om hun werk te tonen en hen te ondersteunen bij de eerste stappen van hun carriere. Hieruit is het event SBK Sprouts Young Talents ontstaan dat elk jaar omvangijker wordt en door meer bezoekers bezocht. Voor het kunstminnende publiek is dit een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Kunstenaars: Alex Avgud, Caroline Bach, Jorge Luis Barragán Castaño, Karlijn van Beurden, Zahar Bondar, Suzette Bousema, Henry Byrne, Hiu Ching Chan (Tiffany), Myrto Christou, Laura van Daalen, Tibor Dieters, Eloïse Dieutegard, Maarten Fijan, Zara Glaser, Kim Gromoll, Lisette van Hoogenhuyze, Stella Hyunji Kim, Katarina Juričić, Pjotr van Leeuwen, Ilse Martens, Su Melo, Pleun Moons, Sørenn Nellemann, Ana Oosting, Aliaksandra Puhachova, Thom van Rijckevorsel, Robin Speijer, Tom van Veen, Roos Vogels, Iriée Zamblé en Marius van Zandwijk.